Skip to main content

Posts

Showing posts from 2014

Fiqh Awlawiyyat, yang mana lebih utama?

Bismillah.. 
Assalamualaikum. kat bawah ni merupakan salah satu assignment yang ditugaskan oleh lecturer bagi subjek FIQH AWLAWIYYAT. atau dalam bahasa melayunya, FIQH KEUTAMAAN. dalam subjek ni, akan dibincangkan mana yang lebih awla antara dua. atau dalam erti kata lain, mana yang lebih utama. sebagai contoh, mana yang lebih  awla di antara solat berjemaah ataupun memperbaharui wudhuk? bila kita masuk masjid atau surau dan kita masih ada wudhuk, adalah lebih awla bagi kita untuk join solat jemaah tu berbanding perbaharui wudhuk.. banyak lagi lah isu-isu yang dibincangkan dalam fiqh awla ni. ada buku bahasa melayu yang diterjemahkan dari kitab karangan syeikh yusuf alqaradhawi.. tajuknya, Fiqh keutamaan.. 



p/s : ada dua assignment lagi belum siap. adoii. 

Parah Korea..

Seperti biasa, malam-malam begini aku cuma membuang masa dengan aktiviti-aktiviti yang tidak berfaedah. antaranya ialah, menonton cerita korea sama ada cerita dalam laptop atau tengok running man online menggunakan wifi yang disediakan oleh pihak U, membuka youtube lantas mencari lagu-lagu best koreaa.. bak kata sorang kawan aku, aku  sudah parah sebab korea. -,- 
Namun begitu,  aku masih tidak melupakan tugasku sebagai seorang pelajar. aku masih rajin menghadiri setiap kelas yang diadakan dengan kehadiran yang membanggakan. malah, aku sangat menyukai subjek-subjek semester ini, disertakan dengan lecturerII yang sangat best-best sekali.
Memandangkan aku sudah kehabisan ayat, perkenalkan boyfriend baru aku yang baru terjumpa dalam drama Master's sun.. SO JI SUB.. >_< 


Sem Last.

Assalamualaikumm.

Berada di Semester terakhir,
Membuatkan aku rasa Kosong,
Sebab apa?  Banyak Sebab..
Banyak benda yang bermain di kepalaku..

Ingin melangkah kembali ke masa lalu,
mengutip waktu-waktu yang aku tinggalkan,
Sayangnya, itu mustahil,
kerana masa itu sudah lama berlalu..

Perancangan itu ada,
Kekuatan tiada..
Bila kekuatan tiba-tiba ada,
halangan dari sana sini tiba-tiba menerpa..

Bila fikiran kacau diganggu bermacam benda,
ini lah hasilnya,
tulisan yang bercampur macam benda,
sampai baca sendiri pun aku tidak faham apa sebenarnya.

HAHA. <-- ketawa paksa.


Sepetang bersama Hafiz.. Sehari Bersama Adik-adik..

#CERITA 1
Assalamualaikum..  Cuti Midsem baru-baru ni, kami kenal dengan sorang kawan kepada kawan kami.. atas sebab yang tidak dapat dielakkan.. dia terpaksa balik ke sarawak.. and kawan dia sorang plak bizi..  so dia titipkan kawan dia ni.. tuk bawak jalan-jalan.. 





Masa tak banyak, so kami cuma mampu bawak dia pegi masjid kristal, ICT, Pantai Batu Buruk.. pastu makan dekat NR.. 
p/s : yeayy, ada kawan baru.. 

#CERITA 2
Baru-baru ni, join satu program dekat rumah anak yatim.. umur budak-budak yang join tu dari 13-19 tahun.. Kami jadi fasi.. So, aku ngan epi sekumpulan, grup kami.. Geng Kapak.. Budak-budak ni tanya pendapat sal nama tu, so kami cakap lah try cari nama Islamik sket.. Bila dorang cakap kalo prgram sebelum ni Fasi yang bagi nama.. so Then, aku bagi nama Geng surau.. Semua muka.. Krik Krik Krik.. Dengan azam yang teguh, dorang nak jugak GENG KAPAK.. -,- 








Ada yang lagi penting..

Assalamualaikum.
Lebih kurang sebulan beberapa hari ja lagi, sem ni akan tamat. dan aku sangat lah tidak sabar untuk pulang ke rumah memandangkan aku berasa sangat.. hmm.. sangat apa tah.. 
pernah ustaz bercerita dalam kelas, seorang engineer ni nampak adk dia belajar bahasa arab, so dia pun tertarik tuk belajar dalam arab. so, selama 6 bulan dia pulun berabis ni belajar bahasa arab. sampai tahap expert dh bab nahu ni. dia belajar sampai ke tahap yang paling tinggi. dalam masa 6 BULAN SAHAJA. pastu apa yang jadi? dia gila. n then mati. so, apa sebenarnya yang saya nak cakap ni.. mo cakapnya disini, otak kita ni ada limit tau, jangan paksa sangat.. kalo tak boleh, rest jap.. belajar sejam rest 10 minit.. macam tu lah, jangan paksa sangat, nanti boleh jadi gila.. 
Bila ustaz cakap sal belajar sejam, rehat 10 minit tu.. adoii.. macam terbalik dengan cara aku skang.. bahahah! belajar 10 minit, rehatnya berjam2.. (-____-) Maafkan saya otak! 
Fb.. heboh sal wardina tegur ustaz don.. sebab …

Sepetang Bersama Borneo..

Assalamualaikum. Di tengah kesibukan yang betul-betul sibuk ni, dan adakalanya kesibukan itu sengaja dicipta sendiri, aku cuba mencuri masa untuk mengupdate blog kesayangan ini. Alkisahnya begini, Isnin lepas, aku join satu program yang dianjurkan oleh persatuan borneo di U aku ni.. Program santai-santai di pantai teluk ketapang.. 






p/s : kebanyakan gambar tu muka-muka aku ngan kawan-kawan ja kan. haha! video kat atas tu, salah sorang pelajar borneo yang rajin buat.. gambar lain banyak di sana. gambar kami kurang disitu. (-__-) Okbai ~~  sambung buat keja..


Jatuh Cinta..

Assalamualaikum.. 
Ketika berjalan-jalan meronda ronda di laman sesawang mukabuku, ternampak satu video yang dikongsi oleh anak kedua dalam familyku.. Tajuk yang menarik membuatkan aku tertarik untuk menekan play.. Intipati kuliah yang sangat berkesan di hati, penyampaian yang selamba tetapi cukup menyegarkan jiwa-jiwa yang dahagakan ilmu, bahasa yang ringkas tetapi menyenangkan telinga yang mendengar.. 
Ini video yang aku maksudkan..








-Jom jatuh cinta mendengar kuliah agama bersama-sama :-)

Sekayu.. Mu Tunggu Boneo Mari..

Assalamualaikum.. 
Sebagaimana tajuk entri, begitu lah tajuk program yang kami join itu hari. di samping menghayati keindahan alam ciptaanNya, Merasai kesejukan air terjun, berkenal-kenalan dengan warga borneo yang datang dari UMT, IPG and Marsis, kmi juga ada aktiviti utama, aktiviti explorace.. xplorace simple yang mengajar sebuah erti kerjasama dan toleransi.. ha gituu ayaatt.. xplorace ni kami dibahagikan mengikut kumpulan, dan aku sekumpulan dengan ain, clare, doris and miche.. 3 sabahan, 2 sarawakian.. 2 muslim and 3 non-muslim, 2 unisza, 3 umt, 4 23ys, 1 22ys.. satu yang sama.. apa dia? 1 malaysia! ahaha! 
Tidak ketinggalan, aktiviti wajib.. ambik gambar ofcozzz!
















Trip to UKM and UM..

Assalamualaikum.. 
2 weeks ago, me and mina and along going to KL. the journey is not for play-play, it is for thesis.. we've planned to go to library UKM and Library UM.. and we stayed at along's house.. thanx to ma and abah along.. not forgotten, adik, angah and abang..  Hanya Allah mampu membalasnya..  :-)
UKM.. my university impian! since i've been serious think about future, one of my dreams is to enter UKM.. BUt, Allah's plan is the best rite.. For me, Unisza is the best.. and Im proud to be Unisza's student! hah, tetiba~ 











p/s : Thanx along and family, thanx mina.. Gudluck with tesis anda berdua.. :-D semoga Allah mempermudahkan urusan kita.. Insyaallah.. 

Birthday Party..

Assalamualaikum.
Aku baru ja balik dari perjalanan jauh hari ahad lepas, tak lah jauh sangat, tapi boleh dikira musafir lah memandangkan lebih dua marhalah. jauh ke mana? ke area-area sana. itu nanti aku cerita. apa yang aku mo cerita pasal cerita ahad lepas jugak, tapi time waktu malam. 
petang tu abis kelas kul 3 lebih, aku join dua orang kawan aku tuk beli barang-barang tuk jamuan malam tu, destinasi yang dituju mulanya GIANT, tapi memandangkan risau harga mahal, kami tukar destinasi ke MYDIN. bab-bab beli bahan masakan tuk dicampak ke dalam rice cooker aku serahkan kepada ain and mai. kerja aku cuma mengiyakan ataupun menambah apa yang kurang, takpun melebihkan bahan. hehe. 
so, bila habis beli-beli, kami menuju ke kedai dua ringgit, tuk beli belon. cadangnya nak beli topi tuk party tu, tapi takda pulak. eh topi eh dipanggil? ah lantak la.. pastu kami ke kedai ZIQ BAKERY tuk beli kek. kami dah cadang, eh bukan cadang.. aku dah cakap dekat dorang aku taknak kek coklat yang biasa t…