Thursday, 4 December 2014

Fiqh Awlawiyyat, yang mana lebih utama?


Bismillah.. 

Assalamualaikum. kat bawah ni merupakan salah satu assignment yang ditugaskan oleh lecturer bagi subjek FIQH AWLAWIYYAT. atau dalam bahasa melayunya, FIQH KEUTAMAAN. dalam subjek ni, akan dibincangkan mana yang lebih awla antara dua. atau dalam erti kata lain, mana yang lebih utama. sebagai contoh, mana yang lebih  awla di antara solat berjemaah ataupun memperbaharui wudhuk? bila kita masuk masjid atau surau dan kita masih ada wudhuk, adalah lebih awla bagi kita untuk join solat jemaah tu berbanding perbaharui wudhuk.. banyak lagi lah isu-isu yang dibincangkan dalam fiqh awla ni. ada buku bahasa melayu yang diterjemahkan dari kitab karangan syeikh yusuf alqaradhawi.. tajuknya, Fiqh keutamaan.. 




p/s : ada dua assignment lagi belum siap. adoii. 

Thursday, 25 September 2014

Parah Korea..

Seperti biasa, malam-malam begini aku cuma membuang masa dengan aktiviti-aktiviti yang tidak berfaedah. antaranya ialah, menonton cerita korea sama ada cerita dalam laptop atau tengok running man online menggunakan wifi yang disediakan oleh pihak U, membuka youtube lantas mencari lagu-lagu best koreaa.. bak kata sorang kawan aku, aku  sudah parah sebab korea. -,- 

Namun begitu,  aku masih tidak melupakan tugasku sebagai seorang pelajar. aku masih rajin menghadiri setiap kelas yang diadakan dengan kehadiran yang membanggakan. malah, aku sangat menyukai subjek-subjek semester ini, disertakan dengan lecturerII yang sangat best-best sekali.

Memandangkan aku sudah kehabisan ayat, perkenalkan boyfriend baru aku yang baru terjumpa dalam drama Master's sun.. SO JI SUB.. >_< 

kawan aku cakap, dia ni mcm orang tua sda.. kurang ajar betul.. rasa mo sekeh2  kepala dorang.. walaupun hakikatnya memang betul sebab dia mo dekat 40 sda.. bahahaha


Wednesday, 17 September 2014

Sem Last.

Assalamualaikumm.

Berada di Semester terakhir,
Membuatkan aku rasa Kosong,
Sebab apa?  Banyak Sebab..
Banyak benda yang bermain di kepalaku..

Ingin melangkah kembali ke masa lalu,
mengutip waktu-waktu yang aku tinggalkan,
Sayangnya, itu mustahil,
kerana masa itu sudah lama berlalu..

Perancangan itu ada,
Kekuatan tiada..
Bila kekuatan tiba-tiba ada,
halangan dari sana sini tiba-tiba menerpa..

Bila fikiran kacau diganggu bermacam benda,
ini lah hasilnya,
tulisan yang bercampur macam benda,
sampai baca sendiri pun aku tidak faham apa sebenarnya.

HAHA. <-- ketawa paksa.