Skip to main content

Arabic broken..

Assalamualaikum. 

Kaifa halukum jamian? bikhair? Alhamdulillah.. Wa ana aidhon, bikhair. [Apa khabar semua? baik? alhamdulillah. aku juga baik] Hahaha. tiada kemajuan ini budak dalam isti'mal lughotul arabiah. [penggunaan bahasa arab] T_T 

Ana Asif lilghoyah ya muallim wa muallimah. atleast, ana uhawil takallam billughotul arobiah. soheh au khoto', [saya mintak maaf sgt2 ustaz dan ustazahku, sekurang2nya, saya cuba bercakap dalam bahasa arab, betul atau salah,] itu belakang cerita. haha! 

Tetiba teringat time semester berapa tah, saniah atau salisah.. [dua atau tiga] sorang ustaz ni yudarrisu madah lughotul arobiah. wahazihil madah wajibun littulab FKI. Iza tadkhulu hazihil fasl, [sorang ustaz ni mengajar subjek bahasa arab, dan kelas ni wajib tuk semua pelajar fki. bila masuk kelas ustaz ni] konfem berdebar. limaza? lianna yuhibbul ustaz takallam billughotul arobiah wa yuhibbu as'alu fi hazal lughoh, so, yurid au la yurid,  jawap! [kenapa? sebab ustaz ni suka cakap bahasa arab dan suka tanya dalam bahasa arab jugak, so nak tak nak kena jawap!]

bak kata ustaz, mahlan mahlan. maksudnya slow-slow. 

iza ro'ya an ustaz au siapa-siapa2 pun takallam billughotul arobiah billahjah arab, qolbiku meronta-ronta. nak cakap jugak. walakin, mata ya'muru ustaz bitakallam fi amamil fasl, la ahada min kalimah zahaba min fammi.. [bila tengok ustaz atau siapa2 pun cakap dalam arabic language dengan lahjah arab, hatiku meronta-ronta nak cakap jugak. tapi, bila ustaz suruh bercakap depan kelas, xda satu kalimah pun yang keluar dari mulutku] neves punya pasal.. ada jugak lah kalimah.. tapi, bercakap tu macam baru belajar bercakap. T_T ana la adri limaza hall kazalik happen.. [aku taktau kenapa hal ini terjadi]

Arabic broken berabis. T_T 

p/s : Salam Maulidur Rasul :-) 

Comments

  1. jumjumatun?

    itu tengkorak..

    ReplyDelete
  2. dah lama xspeaking arab2 nih. huhuhu. almost over 10 years tinggal :( lupa dah semua

    ReplyDelete
  3. teringin jugka nk belajar bhsa arab tua2 nih. huhu

    ReplyDelete
  4. yang aku tau, kalau orang kita, sound babi kita marah..tapi kalau orang arab, memadai kita sound dia Himar pon dah cukup buat dia marah..ekeke..

    ReplyDelete
  5. yurid au la yurid tu takleh blah ema! hahahaha

    best ape guna bahasa arab broken mcm ni.. even salah, rasa puas.. kekeke..

    la baksa. ana afham maza enta tatakallam :)

    kahkahkah

    ReplyDelete
    Replies
    1. *enti

      tengok dah salah jantina.. hahaha

      Delete
  6. pandai emma.. kak na dah lama tak belajar arab.. last masa form 3.. hihi.. ingatla sikit2 yg senang2.. :)

    ReplyDelete
  7. hebat dah tu, daripada kita yang tak ambik bahasa arab ni TT

    ReplyDelete
  8. last belajar masa darjah 6 dulu...memang tak faham apalaa kalau org arab cakap..bertuah laaa dok belajar..mg makin fasih yer

    ReplyDelete
  9. Pandai juga laaaa sembur2 air liur kita bila sebut hehe

    ReplyDelete
  10. good luck emma...

    walaupun aku tak pernah blaja bahasa arab...

    aku tau perasaan kau...

    maybe kau juga boleh jadi superhero satu hari nnt...

    kikiki

    ReplyDelete
  11. Betapa aku mencemburui mereka yang benar2 tahu dan memahami bahasa Arab. Salute.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

New journey.

Assalamualaikum..
Sekarang ni dah bulan ke-3 aku di bumi selangor. demi mencari semangat yang hilang, ku bulatkan tekad untuk mencuba sesuatu yang lari jauh dari bidang yang aku belajar sewaktu degree dulu. 
Uniknya, bila lagi mo dapat pengalaman sebegini kalau bukan join kursus ni. 
Aku jumpa banyak jenis orang.. customer yang baik hati manis muka, customer yang muka kerek macam mo kena sepak, customer yang suara slow terpaksa buka telinga luas-luas, customer yang marah sebab order lambat siap.. 
Aku bersyukur jugak dapat staff yang baik, yang dengar kata, tapi kadang nda dengar kata.. yang boleh disuruh bersihkan itu ini.. yang kadang sopan tapi kadang macam kurang ajar.. nasib boleh disepak sebab adik-adik.. tapi banyak jugak aku belajar dari dorang, sebab dorang kerja dah lama.. so banyak benda yang dorang tau.. sepatutnya dorang yang jadi manager, bukan aku.. hmmm.. 
Kerja senang kalau tau flow.. kerja susah kalau xtau and malas belajar.. semua kerja pun sama kan.. aku ada satu t…

Kisah duka JPJ ku..

Assalamualaikum~
yahoo.. post pertama tahun ini hahaa.. 
Seminggu lepas aku baru dapat lesen P. finally kan..
Aku amik ujian JPJ dua kali. First time tu, gagal dekat jalan luar.. sebabnya.. ahhh benci lah kalau fikir balik sebabnya tu.. sebab nda pakai seatbelt ja.. ha ko tengok, bila kau jauh dari Allah, benda kecik pun kau boleh lupa.. walaupun salah sendiri, tapi aku tetap mo salahkan itu JPJ, cuba lah dia kasi ingat aku.. dapat jugak jimat rm100 beserta rm6 gst..
Kali kedua tu, aku rasa aku terer suda bawak kereta memandangkan kereta tu nda mati di jalan.. hahaha.. masalahnya aku bawak macam ular itu kereta.. pedulilah macam ular, yang penting kekal dalam laluan.. :P  Terimakasih tuan, kerana meluluskan saya.. (>.<)
Di  Lahad datu, ada dua tempat boleh amik lesen, tapi dengar kata di tempat yang satu tu mahal lebih kurang dalam 300-400.. tapi dekat dengan Bandar LD, pastu jalan pun okay.. tidak berbukit bukau macam dekat tempat aku amik lesen ni..
Tempat aku amik lesen …