Arabic broken..

Assalamualaikum. 

Kaifa halukum jamian? bikhair? Alhamdulillah.. Wa ana aidhon, bikhair. [Apa khabar semua? baik? alhamdulillah. aku juga baik] Hahaha. tiada kemajuan ini budak dalam isti'mal lughotul arabiah. [penggunaan bahasa arab] T_T 

Ana Asif lilghoyah ya muallim wa muallimah. atleast, ana uhawil takallam billughotul arobiah. soheh au khoto', [saya mintak maaf sgt2 ustaz dan ustazahku, sekurang2nya, saya cuba bercakap dalam bahasa arab, betul atau salah,] itu belakang cerita. haha! 

Tetiba teringat time semester berapa tah, saniah atau salisah.. [dua atau tiga] sorang ustaz ni yudarrisu madah lughotul arobiah. wahazihil madah wajibun littulab FKI. Iza tadkhulu hazihil fasl, [sorang ustaz ni mengajar subjek bahasa arab, dan kelas ni wajib tuk semua pelajar fki. bila masuk kelas ustaz ni] konfem berdebar. limaza? lianna yuhibbul ustaz takallam billughotul arobiah wa yuhibbu as'alu fi hazal lughoh, so, yurid au la yurid,  jawap! [kenapa? sebab ustaz ni suka cakap bahasa arab dan suka tanya dalam bahasa arab jugak, so nak tak nak kena jawap!]

bak kata ustaz, mahlan mahlan. maksudnya slow-slow. 

iza ro'ya an ustaz au siapa-siapa2 pun takallam billughotul arobiah billahjah arab, qolbiku meronta-ronta. nak cakap jugak. walakin, mata ya'muru ustaz bitakallam fi amamil fasl, la ahada min kalimah zahaba min fammi.. [bila tengok ustaz atau siapa2 pun cakap dalam arabic language dengan lahjah arab, hatiku meronta-ronta nak cakap jugak. tapi, bila ustaz suruh bercakap depan kelas, xda satu kalimah pun yang keluar dari mulutku] neves punya pasal.. ada jugak lah kalimah.. tapi, bercakap tu macam baru belajar bercakap. T_T ana la adri limaza hall kazalik happen.. [aku taktau kenapa hal ini terjadi]

Arabic broken berabis. T_T 

p/s : Salam Maulidur Rasul :-) 

Comments

  1. jumjumatun?

    itu tengkorak..

    ReplyDelete
  2. dah lama xspeaking arab2 nih. huhuhu. almost over 10 years tinggal :( lupa dah semua

    ReplyDelete
  3. teringin jugka nk belajar bhsa arab tua2 nih. huhu

    ReplyDelete
  4. yang aku tau, kalau orang kita, sound babi kita marah..tapi kalau orang arab, memadai kita sound dia Himar pon dah cukup buat dia marah..ekeke..

    ReplyDelete
  5. yurid au la yurid tu takleh blah ema! hahahaha

    best ape guna bahasa arab broken mcm ni.. even salah, rasa puas.. kekeke..

    la baksa. ana afham maza enta tatakallam :)

    kahkahkah

    ReplyDelete
  6. pandai emma.. kak na dah lama tak belajar arab.. last masa form 3.. hihi.. ingatla sikit2 yg senang2.. :)

    ReplyDelete
  7. hebat dah tu, daripada kita yang tak ambik bahasa arab ni TT

    ReplyDelete
  8. last belajar masa darjah 6 dulu...memang tak faham apalaa kalau org arab cakap..bertuah laaa dok belajar..mg makin fasih yer

    ReplyDelete
  9. Pandai juga laaaa sembur2 air liur kita bila sebut hehe

    ReplyDelete
  10. good luck emma...

    walaupun aku tak pernah blaja bahasa arab...

    aku tau perasaan kau...

    maybe kau juga boleh jadi superhero satu hari nnt...

    kikiki

    ReplyDelete
  11. Betapa aku mencemburui mereka yang benar2 tahu dan memahami bahasa Arab. Salute.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Hi

Pelajar Zaman Sekarang I